Naar aanleiding van Batibouw 2016 vestigt Assuralia de aandacht op het feit dat de keuken een hoog risico op woningbranden inhoudt. Een woningbrand op drie ontstaat in de keuken. De voorbije dagen waren er ernstige keukenbranden in onder meer Buggenhout, Passendale, Gistel en Kinrooi. De beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen geeft tips om brand en andere ongevallen in de keuken te vermijden.
De keuken neemt in onze woning een steeds belangrijkere plaats in, zowel letterlijk als figuurlijk. De keuken is een volwaardige leefruimte geworden. Er wordt nu veel meer gedaan dan koken en afwassen alleen. Keukens worden steeds groter: je eet er, kinderen spelen terwijl papa of mama kookt. Tijdens Batibouw (van 25 februari tot 6 maart) zullen keukenfabrikanten dan ook hun mooiste modellen van kookeilanden, inbouwapparaten, werkbladen en ander keukenmeubilair laten zien.
De keuken is echter de plaats in de woning waar de kans op een ongeval het grootst is. Dat risico heeft uiteraard te maken met het gebruik van keukenapparaten die brand kunnen veroorzaken of die rechtstreeks of onrechtstreeks tot brandwonden kunnen leiden. Voor kinderen vormt de aanwezigheid van giftige producten nog een extra gevaar.
“Een woningbrand op drie ontstaat in de keuken. In bijna de helft van de gevallen ligt een menselijke fout aan de basis van de brand“, benadrukt Assuralia. Deze fouten zijn meestal het gevolg van verstrooidheid, mensen die in slaap in vallen of die de keuken verlaten terwijl de potten en pannen op het vuur staan. In een op de vier gevallen ligt een verkeerde reactie aan de basis van een woningbrand: bij voorbeeld wanneer een pan of een frietketel vuur vatten of bij het flamberen van gerechten. Vaak slaat men dan in paniek. Soms probeert men het vuur dan te doven met water, maar dit maakt de situatie alleen maar erger, of morst men het brandende vet tijdens bluspogingen. Een derde veel voorkomende oorzaak betreft de slechte werking of verkeerde aansluiting van elektrische apparaten.
De meeste ongevallen met brandwonden doen zich ook voor in keuken, bijvoorbeeld door kokende soep, gemorste hete vetstof of onderhoudsproducten. Bovendien bestaat het gevaar dat kleine kinderen giftige producten inslikken als ze binnen hun bereik staan.
Om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren, heeft Assuralia op zijn consumentenwebsite www.ABCverzekering.be een hele reeks praktische tips gepubliceerd.”
brion http://www.assuralia.be/
Reageren is niet (meer) mogelijk.